comment 0

Obiteljska propaganda

Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kraće Istanbulska konvencija – mjesecima je predmet rasprave u domaćim medijima i na društvenim mrežama. Nije se, međutim, raspravljalo o fenomenu nasilja koji Konvencija adresira, o modelu implementacije, o metodama mjerenja rezultata ili o rezultatima Konvencije u zemljama u kojima je ratificirana. Rasprava je odvučena u destruktivnu domenu u kojoj se argumenti već mjesecima uspješno ignoriraju.

U pokušaju prepoznavanja glavnih aktera i akterica ove otmice diskursa, analizirano je 900.755 postova popularnih hrvatskih Facebook stranica. Cilj je bio u njima pronaći postove u kojima se spominju Istanbulska konvencija i vezani pojmovi. Pronađeno je ukupno 765 postova, a osim “Istanbulske konvencije”, pretraga je obuhvatila i pojmove “rodna ideologija” te “GREVIO”.

Ukupno su pretražene 82 javne Facebook stranice, njihov popis1 dostupan je na kraju ovog teksta. Budući da se u postovima traži pojavljivanje specifičnih pojmova, pretraga ne zahvaća slučajeve u kojima su korišteni njihovi alternativni nazivi, sinonimi ili spominjanje pojmova u objavljenim člancima bez reference u samom Facebook postu. Vremenski interval obrađenih postova je 22.05.2009 – 23.03.2018.

Istanbulska konvencija
Postovi u kojima je pronađen pojam “istanbulska konvencija”. Svaka točka predstavlja jedan post na pripadajućoj Facebook stranici. Kliknite na sliku za interaktivnu verziju vizualizacije.

 

Kronološki gledano, u zadanom vremenskom periodu pretrage, Istanbulsku konvenciju prva je spomenula predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, 25.11.2014. Post2 dolazi u vrijeme predizborne kampanje Grabar-Kitarović. Tako se prva pozicionira na impresivan popis članova i članica HDZ-a koji su prešli raspon od zagovornika hitne ratifikacije do sramežljivo suzdržanih ili glasnih protivnika i protivnica ratifikacije. Bilo je to dvije godine prije nego će se pojam Istanbulske konvencije ponovno pojaviti u Facebook postovima medija, izuzev jednog posta stranice Narod.hr sredinom 2015. godine.

 

Postovi u kojima je pronađen pojam “istanbulska konvencija”. Žuto su označene stranice koje obuhvaćaju 40% ukupnog broja postova.

 

Agregirano prema stranici, gotovo 40% svih postova koji sadržavaju riječi “istanbulska konvencija” nalaze se na prvih 5 stranica poredanih po broju postova. Portal Željke Markić uvjerljivo je najviše puta pisao o IK, preko 8 puta više od prosjeka na promatranim stranicama (11.1 postova).

Vrijedi uočiti i koga nema na ovom popisu. Dvije stranke koje su se zadnjih godina pokušale izboriti za poziciju vjerodostojne treće opcije, Most i Živi zid, izbjegavale su ovu temu zbog mogućnosti unutarstranačkih nemira. Tako je Živi zid, stranka koja se inače ne boji na stol staviti rubno povezane ili potpuno nepovezane teme, imao samo jedan izravan osvrt na IK. Most je pak temu izbjegavao u potpunosti pa nije pronađen niti jedan post koji spominje Istanbulsku konvenciju.

Prema anketi koju je Vlada naručila od agencije Ipsos o tom dokumentu Vijeća Europe, 70% birača Mosta i Živog zida podržavaju ratifikaciju IK. Ipak, vodeći čovjek Mosta, Božo Petrov javno se izjasnio kao protivnik ratifikacije, jer je ona, kako je rekao – “u javnosti kontaminirana rodnom ideologijom“.

Rodna ideologija
Postovi u kojima je pronađen pojam “rodna ideologija”. Svaka točka predstavlja jedan post na pripadajućoj Facebook stranici. Kliknite na sliku za interaktivnu verziju vizualizacije.

 

“Rodna ideologija” među obuhvaćenim Facebook stranicama pojavljuje se nekoliko godina ranije. Pojam je među prima iskoristio Vigilare, hrvatska podružnica TFP-a,  a brzo je prihvaćen na stranici Priznajem! Hrvat sam, koja je krajem 2017. godine konačno uklonjena s Facebooka zbog konstantnog širenja mržnje prema manjinama. Iz tih je ranih postova vidljivo da je tada rodna ideologija značila nešto drugo. Tada je služila za sabotiranje zdravstvenog odgoja, a zastrašivanje je bilo usmjerenije na istospolne zajednice nego na transrodne osobe. Ironično je da mržnju skrivaju iza izmišljenog i nedefiniranog pojma rodne ideologije, a pritom davno uvriježen pojam roda odbacuju upravo na temelju izmišljenosti i nedefiniranosti.

Postovi u kojima je pronađen pojam “rodna ideologija”. Žuto su označene stranice koje obuhvaćaju preko dvije trećine ukupnog broja postova.

 

Ukupan broj pronađenih postova koji sadrže pojam “rodne ideologije” je 326. Poredano po broju postova, prva stranica koja nije ideološki desnog predznaka je H-alter, na 13. mjestu koje dijeli sa stranicama Protagore i Velimira Bujanca. H-alter je od 2016. godine pisao o opasnostima zastrašivanja izmišljenim konstruktom rodne ideologije, dok je u fokus komercijalnih medija ovaj pojam došao tek nedavno, početkom 2018. godine, kada je propaganda već bila na vrhuncu. Tada je već postalo jasno da, čak ni u Hrvatskoj, političke ciljeve nije moguće postići samo temeljem zastrašivanja naroda rodnom ideologijom. Tema je postala popularna i došlo je vrijeme za pokušaj konstruiranja ozbiljnog argumenta protiv IK – ili barem nečeg što će ostaviti dojam ozbiljnosti.

GREVIO

Sumnjivi tip zalizane kose u kričavom dresu i šarenim lijevo-liberalnim kartonima u džepu odlučivat će uspjehu naših 11 nogometaša u ovoj utakmici. Vrijeme je da prestane teror manjine nad većinom.

U kolumni kirurški pisanoj s ciljem stjecanja naklonosti tržišnih liberala, Mate Mijić za Večernji list Konvenciju svodi na novac. Taj će novac biti usmjeren prema profesionalnim ljudskopravašima kako bi oni “dugoročno osigurali svoj opstanak u materijalnom smislu”, tvrdi Mijić. Ova retorika, kada su u pitanju nevladine udruge neprihvatljive radikalnoj desnici nije novost jer se u sličnim oblicima pojavljuje još od dolaska Zlatka Hasanbegovića na funkciju ministra kulture.

Osim zastrašivanja činjenicom da provođenje programa košta, sporna je [Mijiću] činjenica da će se provođenje nadzirati. Tako je novi buzzword na desnici postao GREVIO, nezavisno tijelo zaduženo za nadzor provedbe konvencije. GREVIO se optužuje za svoj sastav (neočekivano – žene se uglavnom bave nasiljem prema ženama), za povezanost s lokalnim profesionalnim ljudskopravašima koji će prijavljivati “fiktivne probleme”, da će arbitrarno tim udrugama dodjeljivati nova sredstva, a krivi su i zato što kradu posao našim saborskim zastupnicima.

Postovi u kojima je pronađen pojam “GREVIO”. Ne pojavljuje se prije veljače 2018.

 

Cijela stvar nije mogla proći bez jedne lijepe okrugle brojke – milijarda kuna – koja je, prema Željki Markić, cijena Istanbulske konvencije samo za iduću godinu. Baš kao i Karamarkovo zastrašivanje sa 100.000 ljudi koji su u zadnjoj godini Kukuriku koalicije (zbog nje) napustili državu, ova je okrugla brojka ubrzo demantirana pa je postalo jasno da je stvarni iznos za 2019. godinu čak 14 puta manji.

Neovisno o demantiju, teorije o odboru GEVIO i milijardi kuna nastavljaju živjeti u glavama mnogih. Da će tako biti, znali su i oni koji su ih originalno plasirali. Jasno je da je građane i građanke najlakše motivirati emocijama, a ne činjenicama, ali operativno se nisu iskazali. Kao što kažu zaposlenici Cambridge Analytice dok predstavljaju čime se bave, ključna je suptilnost. Odnosno, kad plasirate propagandu, pazite da ne bude – preočita.

  1. 24 sata, Anka Mrak-Taritaš, Bilten, BM365, Boris Dežulović, Braniteljski portal Istina Oslobađa, Bruna Esih, Velimir Bujanec, Centar za Mirovne Studije, Direktno.hr, Dnevnik.hr, Dnevno.hr, Dobroslav Paraga, Don Stojic, Drago Prgomet, Dragovoljac.com, Generacija obnove, Glasnović, GONG, H-alter, HČSP, HDZ, HNS, HRT 4, Hrvatsko nebo, HSP, HSP-AS, Index, Index Vijesti, Ivan Lovrinović, Jutarnji, Kamenjar, Kolinda GK, Kulturpunkt, Libela, Liberal.hr, Liberunjara, Luka Kordić blog, Lupiga, Marko Perković Thompson, Marko Sladoljev, Maxportal.hr, MAZ, Most, Muf, N1 Hrvatska, Narod.hr, Neovisni za Hrvatsku, Net.hr, Novi list, Novosti, Otvoreno, Plenum FFZG, Pokret za Sekularnu Hrvatsku, Potpora Hasanbegoviću, Priznajem! Hrvat sam, Priznajem.hr, Projekt Domovina, Projekt Velebit, Protagora, Protiv poreza, RTL, Sandra Švaljek, SDP, Sloboda.hr, Slobodna Dalmacija, Slobodni Filozofski, Smrt komunizmu, Stožer za obranu Hrvatskog Vukovara, Telegram, Tportal.hr, Tris, U ime obitelji, Udruga Lipa, Vecernji, Vigilare, Vlada RH, Vox Feminae, ZaDomSpremni1991, Zagreb je naš, Zagreb Pride, Željka Markić, Živi zid
  2. nedavno je obrisan sa stranice Kolinde Grabar-Kitarović, a dostupan je bio na linku https://www.facebook.com/308923469174619_772003969533231

    Ispravak (30.03.2018.) – post je dostupan na stranici na novom linku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *