comment 0

Kozojebi

Val blokiranja Facebook računa u Hrvatskoj začudio je i zabrinuo mnoge korisnike. Misterij je razriješio Index, koji javlja da je blokada privremena i da je nastupila zbog korištenja riječi kozojeb. Razlozi blokade koja još traje, nepoznati su. Među posljednjima je blokirana i popularna stranica Hejt za klikbejt. Dvije su mogućnosti – ili je inicijativa za blokiranje krenula iznutra (od strane Facebooka) ili je riječ o vanjskom faktoru, odnosno o prijavama korisnika kojima su smetali kozojebi u tuđim porukama.

Obje su opcije zanimljive, a otvaraju i niz novih pitanja. Primjerice, ako je blokiranje rezultat Facebookove politike prema govoru mržnje – kojom je logikom odabrana baš ta riječ, a nisu pozivi na klanje, vješanje, otvoreno veličanje ustaštva ili nešto drugo iz lepeze uvreda kojima svakodnevno svjedočimo na društvenim mrežama? Jesu li još neke riječi zabranjene? Ako jesu, zašto? Na koncu, ako je u pitanju politika prema govoru mržnje, zašto Facebook samoinicijativno ulazi na sklizak teren?

Ako govorimo o vanjskom faktoru – o tome da su blokiranja rezultat organiziranih prijava – tko iza prijava stoji, kojim se metodama služi i zašto je Facebook odlučio uvažiti prijave? U tom slučaju, ključno je doznati tko je sve i iz kojih razloga prijavljen. Na ta pitanja odgovoriti može isključivo Facebook uvidom u svoju bazu podataka, što nije realan scenarij. Ali do nekih odgovora ipak je moguće doći – analizirat ćemo na čijim se javnim profilima kozojeb koristi i ustanoviti kronologiju rasta kozojebove popularnosti. 

Metodologija

Koristio sam bazu podataka sastavljenu od okvirno 800.000 postova s hrvatskih Facebook stranica i svih korisničkih komentara (oko 31 milijun komentara). To su svi postovi ikada objavljeni na odabranim Facebook stranicama. Stranica je ukupno 60 i uglavnom su informativnog i političkog karaktera uz nekolicinu (opet političkih) meme-stranica. Podaci su prikupljani zaključno s datumom 31.10.2017. U nastavku neću razlikovati komentar od odgovora na komentar (reply). Analizirane stranice popisane su na kraju posta1.

U opisanoj bazi moguće je pretraživati riječi, izraze i pojmove. U ovom konkretnom slučaju pretraživao sam gdje se sve pojavljuje kozojeb. Bitno je napomenuti da nije riječ o semantičkoj analizi poruka, već je pretraga bazirana na pojavljivanju sporne riječi u svim njenim oblicima. Kao i u prijašnjim analizama, ne škodi naglasiti da ove rezultate nije moguće poopćiti na sve hrvatske Facebook stranice, niti su ovo sva korištenja tražene riječi.

Šareni grafovi

Pretraga je dala ukupno 7546 komentara koji u sebi imaju kozojeba. Iz ukupnog broja komentara na dnevnoj razini, vidno je da se korištenje pojačalo krajem 2014. godine.

Ako promatramo Facebook stranice na kojima je pronađen komentar, brojke kažu da se na Indexovoj Facebook stranici nalazi gotovo jedna trećina svih kozojeb komentara (od komentara pronađenih na analiziranim stranicama).

Prikazane su samo stranice na kojima je pronađeno više od 30 komentara u kojima je kozojeb

 

Index, međutim, ispod svojih Facebook postova ima više komentara nego većina drugih stranica, pa samim time postoji i veći broj kozojeb komentara. Iznose bi, dakle, trebalo sagledati kao omjere u odnosu na ukupni broj komentara.

Prikazane su samo stranice čiji udio prelazi 0.02%

 

Prema omjeru komentara, prvi je huškački Maxportal gdje na 10.000 komentara dolazi okvirno 11 komentara s kozojebom. U slučaju većih stranica poput Jutarnjeg i Večernjeg taj omjer iznosi okvirno 3 komentara na 10.000.

Korisnici uglavnom nemaju naviku koristiti kozojeba više od jednom. Ipak, nekolicina korisnika jako je uporna u pisanju takvih komentara. Prvi među njima kozojeba je ponovio čak 112 puta.

Pet korisničkih profila s kojih je napisano najviše kozojeb komentara. Radi zaštite privatnosti prikazani su samo inicijali.

 

Prvi zabilježeni komentar datira s početka 2011. godine na Facebook stranici 24sata. Dosta dobro funkcionira i van konteksta pa ga moram citirati unatoč tipfeleru:

koliko vidim, osim kozojebca, ima ovde raznih pacijenata

Iznenađujuće, nije pronađen niti jedan post koji u sebi sadržava riječ kozojeb što znači da administratori stranica uglavnom izbjegavaju ovakav rječnik. Post koji je privukao najviše kozojebskih komentara je Indexov izvještaj o neredima ispred splitskog HNK. Ukupno 19 komentatora ispod posta reagiralo je korištenjem riječi kozojeb. Jasno je i zašto – Indexovci su odlučili da je mudro tu riječ staviti u naslov vijesti. To je, naravno, rezultiralo ponavljanjem, ali i osudom korištenja te riječi. Iako je divljanje desničarskih ekstremista pred kazalištem za svaku osudu, iz ovog je primjera jasno što se događa kada novinari i urednici pretjeraju s odabirom riječi i ponašaju se kao da proizvode klikove umjesto vijesti.

Čemu sve ovo?

Za pretpostaviti je da će nakon ove serije blokiranih računa korištenje izraza kozojeb kratkoročno eksplodirati, a dugoročno pasti u zaborav ili izaći iz mode. Jasan je otpor prema cenzuri i bježanje od Facebookovih neobičnih odluka, ali malo kreativnosti ne bi škodilo. Ako u raspravi morate posegnuti za kozojebom i sličnim uvredama – vrlo vjerojatno imate problem s nedostatkom mašte i nezavidnim komunikacijskim vještinama.

Nego, dosta je gluposti, paralelno se događaju i ozbiljniji problemi na toj mreži.

 

 1. 24 sata
  Anka Mrak-Taritaš
  BM365
  Bruna Esih
  Bujanec
  Direktno.hr
  Dnevnik.hr
  Dnevno.hr
  Dobroslav Paraga
  Don Stojic
  Drago Prgomet
  Glasnović
  H-alter
  HČSP
  HDZ
  HNS
  HRT 4
  Hrvatsko nebo
  HSP
  HSP-AS
  Index
  Ivan Lovrinović
  Jutarnji
  Kamenjar
  Kolinda GK
  Leftard
  Liberal.hr
  Lupiga
  Marko Perković Thompson
  Marko Sladoljev
  Maxportal.hr
  Most
  N1 Hrvatska
  Narod.hr
  Neovisni za Hrvatsku
  Net.hr
  Novi list
  Novosti
  Otvoreno
  Potpora Hasanbegoviću
  Priznajem! Hrvat sam
  Projekt Domovina
  Projekt Velebit
  Protiv poreza
  RTL
  Sandra Švaljek
  SDP
  Sloboda.hr
  Stožer za obranu Hrvatskog Vukovara
  Telegram
  Tportal.hr
  U ime obitelji
  Udruga Lipa
  Urbana desnica
  Vecernji
  Vigilare
  Vlada RH
  ZaDomSpremni1991
  Zagreb je naš
  Živi zid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *