comments 4

Predizborna kampanja na Facebooku

Aktivnosti na društvenim mrežama vjerojatno ne mogu poslužiti kao dobar prediktor izbornih rezultata iz čitavog niza razloga. Ipak, ne može ih se niti odbaciti kao potpuno nevažne, kao što smo nedavno mogli vidjeti na izborima u SAD-u. Zastupljenost na Facebooku, u pozitivnom ili negativnom kontekstu, nešto je na čemu svi kandidati i kandidatkinje aktivno rade sa svojim timovima. Atraktivan sadržaj donosi velik broj lajkova i šerova publike, što automatski znači besplatnu reklamu. Važna je i mogućnost direktne diskusije s publikom (komentari i odgovori), što Facebook razlikuje od ostalih promidžbenih kanala. Podaci o predizbornoj kampanji s društvenih mreža mogu poslužiti za otkrivanje popularnosti kandidata i stranaka u vremenu, a mogu nam pomoći i da shvatimo kako dopiru do svog biračkog tijela i onih koji će to tek postati.

U ovoj kratkoj analizi pokušao sam prikazati što više usporedbi promatranih stranica, a zaključke o njima prepustiti čitateljstvu. Za potrebe analize prikupljen je čitav sadržaj službenih Facebook stranica osmero kandidata i kandidatkinja u Zagrebu. Većina njih za potrebe kampanje otvorila je zasebnu Facebook stranicu. Neki su koristili FB stranice stranaka s čije liste dolaze. Jedan kandidat koristio je i stranicu Zagrebačkog Holdinga, vjerojatno nije potrebno naglašavati koji. Uz to, neki od kandidata već dulje vrijeme imaju službenu stranicu, dok su ju drugi otvorili za potrebe ovih izbora. Iz navedenih razloga usporedba će biti nešto teža, ali pogledajmo što kažu brojke. Svi prikazi podataka izvedeni su iz sadržaja objavljenog tijekom 2017. godine, osim ako nije navedeno suprotno.

Fanovi

Krenimo od najjednostavnijeg pogleda – koliko su pratitelja iz Hrvatske zagrebački kandidati i kandidatkinje sakupili tijekom 2017. godine?

Zanimljiviji od broja pratitelja iz Hrvatske bio bi broj pratitelja iz Zagreba, međutim te podatke nije moguće prikupiti na ovaj način. Kliknite sliku za uvećanu verziju.

 

Na prvi pogled ističe se stranka Zagreb je NAŠ koja se posljednja uključila u Facebook bitku, što je nije spriječilo da prestigne sve protivnike i protivnice. Za razliku od ostalih kandidata, ZJN nije otvarao zasebnu stranicu za svog kandidata Tomislava Tomaševića. To se možda u manjoj mjeri odrazilo na broj glasova koje će dobiti u prvom krugu izbora, ali je zato ZJN kao pokret dobio na vidljivosti. Ako uzmemo u obzir da lokalnim inicijativama u Zagrebu nikada nije bilo jednostavno doći do skupštine, a ova inicijativa prema predviđanjima anketa prelazi prag za ulazak u nju, moglo bi se zaključiti da se taktika isplatila. Treba imati na umu da je ovakav rezultat donekle moguće postići i kupovinom oglasnog prostora na Facebooku, što je dostupno svim kandidatima ovisno o financijskim mogućnostima, ali ovdje to nije glavni razlog rasta popularnosti.

Milan Bandić je većinu promatranog perioda polako gubio pratitelje . Tek se krajem travnja počeo oporavljati. Otada je uspio dostići razinu iz siječnja i na to dodati svega 80-ak pratitelja.

Objave

Uz broj pratitelja, važne mjere na društvenim mrežama su broj dijeljenja (shares), reakcija (like, haha, love, sad, angry, wow) i poruke komentatora (comments, replies). Sve su te mjere usko povezane s brojem objava samih stranica i prilikom analize apsolutnih brojki to se ne smije zanemariti.

Zagreb je NAŠ ističe se i prema broju objava. Važno je uočiti veći broj objavljenih evenata jer ukazuje na interakciju s biračkim tijelom u stvarnom svijetu. Osim prema tipu objave, kandidati se razlikuju i prema stilu pisanja. Neki su skloniji kraćim i jasnim porukama, drugi u prosjeku pišu dulje objave. Vidimo da stranica Sandre Švaljek piše nešto dulje objave (mjereno brojem znakova1).

Ovo je idealna prilika da konačno naučite kako se čitaju box plotovi.
Reakcije

Tu stvari postaju zanimljive jer kandidatkinja krajnje desnice Bruna Esih, koja ima najmanje objava na društvenim mrežama, bilježi najveći odaziv svojih pratitelja i pratiteljica. To je vidljivo iz ukupnog broja reakcija na objave njezine stranice, iako se ne može znati koliki je udio ovih reakcija rezultat plaćenih kampanja, a koliki je prirodan.

Ako vam i dalje nije jasno što je tu čudno, najbolje je pogledati distribuciju broja reakcija na postovima.

Ističu se dvije stvari – vrlo nizak odaziv Bandićevih pratitelja i činjenica da desni populizam jako dobro prolazi u Hrvatskoj – ali to smo već znali. Da, dobro ste naučili čitati box plotove, preko 50% postova Brune Esih dobiva više od 1.000 reakcija. Možemo zaključiti da ima vjernu bazu pratitelja, uvijek spremnih za akciju. Iz broja dijeljenja objava (shares) i komentara (comments), vidljivo je da nisu svi lajkovi kupljeni.

Dijeljenja

Ako ste do sada zaključili da promatranje apsolutnih brojki uglavnom nema smisla – čestitam, pogledajmo distribucije.

Komentari i komentatori

Situacija je slična s ukupnim brojem komentara na objave i distribucijom broja komentara.

Graf ukazuje i na pojačanu aktivnost komentatora na stranici Ivana Lovrinovića, Švaljek, Mrak-Taritaš i Esih. Na komentare i njihov sadržaj vratit ću se nešto kasnije. Pogledajmo koliko je različitih komentatora i komentatorica na svakoj od stranica.

Bandić, Prgomet i Sladoljev nisu privukli previše komentatora na stranicama. To uključuje sve komentare (opet u 2017. godini), što znači da se ubrajaju i oni koji su provokativne naravi ili kritički nastrojeni. Ukratko, ubrajaju se i trolovi.

Moguće je vidjeti i u kojem su dijelu dana komentatori pojedine stranice aktivni. Primjerice, komentatori na stranici Drage Prgometa aktivniji su u jutarnjim satima, dok su komentatori Marka Sladoljeva najaktivniji između 12 i 20 sati.

Veća grba na krivulji predstavlja veću aktivnost komentatora u promatranom periodu.

 

Kad je već moguće vidjeti tko komentira na pojedinoj stranici, najbolje je skinuti ih još 40-ak pa usporediti koliko se često ti komentatori pojavljuju na ostalim stranicama. Sličan pogled na podatke moguće je vidjeti u prvom postu na Shpatuli, uz razliku što sam od tada utrostručio broj prikupljenih Facebook stranica. Ova se tablica obrnuto čita – prvo stupac pa red.

Primjer čitanja na temelju prvog iznosa lijevo gore: “30,6% komentatora koji su barem jednom komentirali objavu na stranici Anke Mrak-Taritaš, komentirali su objavu i na stranici Živog Zida”. Kliknite sliku za uvećanu verziju.

 

Najveću količinu frustracija u ovom istraživanju uzrokovali su mi komentatori Ivana Lovrinovića i to zbog nečega što na prvi pogled izgleda kao greška u podacima. Križanje stupca Ivana Lovrinovića otkriva vrlo malu povezanost s većinom stranica, čak i nekim mainstream Facebook stranicama kao što su Jutarnji, Večernji i Index, dok je povezanost s drugim popularnim stranicama poput Tportal, 24 sata i Net.hr u skladu s prosjekom. Odbacio sam to kao grešku u podacima i provjeravao 3 puta, ali svejedno nisam pronašao zajedničke komentatore ovim stranicama. To posebno čudi ako u obzir uzmemo raniji graf koji kaže da Lovrinović na svojoj stranici ima najviše komentatora i komentatorica. Ovu bi neobičnu situaciju trebalo dodatno istražiti jer ispada da njegovi komentatori ne komentiraju čak ni na stranici Živog Zida (samo 0,1% komentatora to čini). Relativno slična situacija je s Bandićevom stranicom, pri čemu je ona ipak nešto povezanija s ostalima.

Očekivana je velika povezanost između komentatora Esih i generatora lažnih vijesti i mržnje kao što su Dnevno, Direktno, Narod, Velimir Bujanec i stranica Priznajem.

Korisničke poruke na stranicama moguće je pretraživati prema ključnim riječima.

Za kraj, galerija s najčešće korištenim riječima u objavama prema stranici2.

Tehnički detalji

Prikupljanje podataka nastavljeno je R kôdom iz prethodne objave. Sve su vizualizacije izrađene u R-u pomoću ggplot2 paketa i stilizirane pomoću ggthemr paketa. U analizi su korišteni paketi dplyr za transformiranje podataka i text2vec za obradu tekstualnih podataka.

U idealnom slučaju koristio bi plotly za prikaz interaktivnih vizualizacija umjesto statičnih. To će se dogoditi kada odlučim kupiti godišnju licencu za $400.

 

  1. Iz objava su prethodno uklonjeni linkovi
  2. Objave su prethodno očišćene od većine čestih riječi u hrvatskom jeziku, kao u prethodnom postu na Shpatuli prilikom generiranja wordclouda

4 Comments

  1. Pingback: Kako su na društvenim mrežama prošli Zagreb je Naš i Bruna Esih – Ideje.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *