comment 0

Dobrodošli

Dobrodošli na Shpatulu, mjesto nasumičnih podataka s nešto manje nasumičnom strukturom.

Engleska riječ za špahtlu je scraper, a scraperi će biti dodirna točka većine sadržaja na ovom blogu. Riječ je o programskim alatima koji omogućavaju prikupljanje podataka s internetskih stranica. Scraperi dolaze u raznim oblicima – od jednostavnih dodataka za Web preglednike, besplatnih Web alata, komercijalnih proizvoda pa sve do usko namjenskih scrapera za specifične zadatke prikupljanja podataka.

Tehnologije koje najviše koristim i o kojima planiram pisati su R, SQL Server i Power BI. Poznavanje ovih alata i malo mašte otvara pristup do ranije nedostižnih podataka, a sama analiza postaje vrlo zabavna. Navedene tehnologije trebale bi vam biti poznati ukoliko ste se do sada bavili Business intelligenceom (BI).

U organizaciji sam zagrebačke R user grupe – ZagReb.

Ciljevi

Član sam inicijative Code For Croatia i preporučam da pogledate projekte kojima smo se zadnjih godina bavili. Ovom prilikom pozivam i zainteresirane IT-jevce/ke da nam se pridruže u radu. Jedna od tema kojima se bavimo je Zakon o pravu na pristup informacijama (ZPPI), ne zato što brijemo na nasumične zakone, već zato što nam treba kvalitetan ZPPI kako bismo lakše došli do podataka o gradovima u kojima živimo, radu političara i političarki koje izravno i neizravno biramo, efikasnosti javnih servisa i potencijalnim kriminalnim radnjama. Cilj nam je da portal naše Vlade jednog dana sadržajno konkurira onom Ujedinjenog Kraljevstva ili Europske unije.

Ukoliko vas zanimaju originalne vizualizacije zanimljivih podataka iz lokalnog okruženja, preporučam da bacite oko na DataThrills.

Shpatula je u potpunosti samostalno financirana. Možda omogućim donacije ukoliko hardverski troškovi postanu preveliki.

Slobodno mi se javite s pitanjima vezanim uz obrađene teme i upravljanje podacima općenito.

Filip Rodik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *